Last van een writersblock? Weet je wel wat je wilt schrijven, maar kun je je er toch niet echt toe zetten? Of kun je de perfecte eerste zin maar niet vinden? Dat is heel normaal. Iedere blogger, journalist of schrijver loopt wel eens vast. Daarom heb ik enkele professionele bloggers en tekstschrijvers om schrijftips gevraagd die kunnen helpen bij het schrijfproces. Deze schrijftips voor bloggers heb ik in dit artikel voor je op een rijtje gezet.
Tip 1: maak een opzet
De eerste tip komt van Elsbeth, schrijfster van diverse boeken, zoals Relax mama! en eigenaresse van de bekende mamablog de Club van Relaxte Moeders. Volgens haar is het belangrijk om eerst een duidelijk beeld te hebben van wat je in je blog wilt vertellen. Het maken van een opzet kan je daarbij helpen. Het is verstandig om daarvoor goed research te doen naar het onderwerp van je nieuwe blogpost. Heb je die research gedaan? Denk dan na over de boodschap die je wilt overbrengen met je blog.
Wanneer je alle nodige informatie verzameld hebt, maak je de opzet. Zo breng je structuur in de informatie die je in je blog wilt zetten. Neem bijvoorbeeld een leeg A4 en schrijf daarop alle zaken die in je blog aan bod zullen komen. Lees ze allemaal nog eens goed door en bedenk wat een goede volgorde is. Geef vervolgens ieder onderwerp een cijfer in de volgorde hoe je ze in je blog wilt hebben. Ben je tevreden over de volgorde? Dan begin je pas met schrijven en tik je één voor één ieder onderwerp af.
Op deze manier kun je tijdens het schrijven van je blog jezelf volledig richten op het schrijven. Als je tijdens het schrijven te veel moet nadenken over andere dingen, is de kans groter dat je vastloopt. En wees gerust, je kunt de volgorde ook altijd nog omgooien, dus sta ook weer niet té lang stil bij je opzet.
Tip 2: Ik begin vandaag!
De tweede tip komt van Sanne Portman. Zij is freelance journalist en tekstschrijfster. Sanne gaf aan dat het soms lastig is om te beginnen aan je blog als je jezelf te hoge eisen stelt. Probeer daarom je mindset te veranderen. Denk niet: ‘ik moet vandaag mijn blog schrijven’, maar probeer te denken: ‘vandaag begin ik aan mijn blog’. Hoe ver je gaat komen, maakt niets uit. Hierdoor is de drempel om te beginnen met schrijven, maar ook tijdens het schrijven, niet zo hoog. Vaak is het, als er eenmaal een begin gemaakt is, makkelijker om door te gaan.
Tip 3: Write like nobody is reading.
Dit is de tweede tip van Elsbeth. Als je begint met schrijven, schrijf dan zonder er teveel over na te denken dat het gelezen gaat worden. Dance like nobody is watching, of eigenlijk write like nobody is reading. Schrijf dus gewoon op wat er in je opkomt en probeer niet te veel stil te staan bij hoe je dingen zegt en of je zinnen wel mooi geformuleerd zijn. Later kun je het stuk nog finetunen.
Tip 4: Durf om advies te vragen.
Wees ook niet bang om advies te vragen. Met het schrijven van mijn blogs vraag ik regelmatig advies van personen die meer verstand hebben over een bepaald onderwerp dan dat ik dat heb. Deze experts beantwoorden jouw vragen vaak maar al te graag. Vraag bijvoorbeeld een collega-blogger om schrijftips of vraag een vriend(in) om je nieuwste artikel na te lezen.
Tip 5: Blijf oefenen.
Daarnaast is goed kunnen schrijven niet iets wat je van de ene op de andere dag onder de knie zal hebben. Het schrijven van een blog zal beter gaan naarmate je het vaker doet. Blijf dus schrijven en blijf oefenen. Deze laatste tip kreeg ik van Elisabeth van alweereennieuwemoederblog.
Begin met schrijven aan de hand van deze schrijftips voor bloggers. Je blog zal niet gelijk de eerste keer perfect zijn. Dat kan ook niet en dat hoeft ook zeker niet. Deze tips helpen je om te beginnen met schrijven en om in de flow te komen. Het finetunen van het artikel kan later, nadat je een stuk op papier hebt gezet.
Tot slot: in februari van dit jaar schreef ik een blog over hoe je tot een goed blogonderwerp komt. Zoek je dus nog inspiratie voor een leuk onderwerp, dan adviseer ik je ook om dat blog te lezen!